Jakt/Apportering

Jag njuter av att vara ute i naturen, av allt som naturen har att ge. Att får vara ute i naturen tillsammans med hundarna är det utlimata, få arbeta tillsammans med dem i olika apporteringar och även i jakten. Min första hund var Chazzy. En trogen kamrat både på promenaden, träning och tävling. Nu har jag Viltvårdarns Korall, Quling och Meadowlark Hornpipe "Gaia".
Mitt största intresse är att få träna apportering med hundarna och även jaga med dem. Alla mina hundar har visat att de tycker detsamma. Även om de tränas på lite olika sätt beroende av deras personlighet så har alla samma jaktintresse som jag.

Med jaktintresset kommer också mycket kontakt med andra likasinnade genom att jag är på jaktinternat, tränar tillsammans med andra, går på olika kurser, är på jaktprov och jakter. Det är oerhört utvecklande och stimulerande. Alltid får jag nått tips som jag kan ta med mig. På älgjakten är en stor del att sitta på pass men då tar jag gärna fram kameran och fotar mycket av omgivningen men även om det blir någon älgfälld. Helst av mig så klart. Genom åren har det blivit några älgar som jag har skjutit, säger jag stolt! Att äta viltkött är det godaste jag vet.

 

FART - fågelhundars arbetstest 2007. Följ länken HÄR och du får veta mer vad det är.

 

Upp

 

FART - fågelhundars arbetstest

FART (fågelhundars arbetstest) är en beskrivning på fågelhundar. De olika momenten i beskrivningen är att se hur hunden reagerar och hur stor nervpåverkan/stresspåslag hunden har 1) under positivt arbete 2) under rädsla 3) i passivitet.

 

De olika momenten som hunden får genomgå är:

Tillgängligheten

Beskrivaren tar med sig hunden i koppel ifrån matte/husse och ser hur pass tillgänglig hunden är mot en okänd person.

 

Här ser beskrivarna på nedanstående punkter:

HAGEN

Här skall hunden gå in i en hage som från början har tre öppningar, en stor öppning, en smal öppning och en nätöppning. Beskrivaren prackar på hundens uppmärksamhet genom att ge ljud och kasta upp en dummy i luften som han sedan placerar inne i hagen. Hunden står kopplad hos matte/husse som står passiva. Därefter kopplas hunden lös och hämtar dummyn.
Proceduren görs om fast nu har den stora öppningen stängts så nu måste hunden välja en annan öppning för att komma åt dummyn. Problemet är inte att finna en alternativ öppning för att komma åt dummyn utan problem kan uppstå då hunden skall tillbaka till husse/matte. Vilken minnesbild hunden har sätts på prov genom att hunden skall komma ihåg hur den kom in i hagen och kunna ta sig ut samma väg. Tredje gången har två av de tre öppningarna stängs igen och nu finns det bara ett nät som hunden skall krypa under för att kunna komma åt dummyn.

 

I beskrivningen tittar de på nedanstående punkter:

 

BLÄCKFISKEN

Ett föremål kopplas på ett långt snöre, som med hög fart passerar hunden.

I beskrivningen tittar de på nedanstående punkter:

 

GROPEN

Gropen är ca 50 cm djup och är övertäckt med granris eller kvistar vid en stubbe. Ett litet förmål kastas mot gropen för att fånga hundens intresse att söka och använda nosen.

 

I beskrivningen tittar de på nedanstående punkter:

 

SLÄDEN

Sista momentet i FART beskrivningen. En liten träfigur med stora vita ”ögon” kommer sakta sakta emot hunden.

 

I beskrivningen tittar de på nedanstående punkter:

 

Upp